کارایی برخی قارچ‌کش‌های گیاه پایه در مدیریت بیماری پوسیدگی پس از برداشت (کپک خاکستری) گلابی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

2 بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.

3 بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی، مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

4 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.

5 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.

چکیده

ضایعات در میوه‌ها در دوره پس از برداشت در اثر بیمارگرهای قارچی به ویژه Botrytis cinerea بوده که در طی دوره برداشت و انبارداری در سردخانه بروز می‌کند. در این پژوهش کارایی ترکیبات جدید قارچ‌کشی گیاه-پایه شامل 2/187 گرم بر لیتر پیریمتانیل و 185 گرم بر لیتر روغن میخک (زداتان-20®)، 8/203 گرم بر لیتر روغن میخک (بیوزدا®) و روغن میخک 10% و امولسیون صمغ کارنوبا 90% (فرش‌سیو اچ.ان®) تولید شرکت دانش میوه خاورمیانه، ایران، جهت کنترل بیماری کپک خاکستری با عامل Botrytis cinerea در شرایط پس از برداشت به دو روش درمان کنندگی (مایه‌زنی 24 ساعت قبل از تیمار) و پیش‌گیرانه (مایه‌زنی 2 ساعت بعد از تیمار) و هم‌چنین تاثیر این قارچ‌کش‌ها بر خواص فیزیکوشیمیایی میوه گلابی رقم بیروتی مطالعه گردید. به این منظور پس از دریافت جدایه‌های قارچی از موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، ارزیابی‌ها به دو صورت درمان کنندگی (مایه‌زنی به مدت یک روز قبل از استفاده از تیمارها) و پیش‌گیری کنندگی (مایه‌زنی به مدت 3-2 ساعت بعد از استفاده از تیمارها) انجام و در عین حال خصوصیات فیزیکوشیمیایی تیمارها نیز مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی تاثیر درمان کنندگی، مابین قارچ‌کش‌های جدید، تیمارهای فرش‌سیو (7 و 8 در هزار) و زداتان (5/2 در هزار) به ترتیب با 55/71 %، 38/62 % و 55/60 % بیشترین و تیمارهای بیوزدا (6، 7 و 8 در هزار) کم‌ترین میزان اثربخشی را در کنترل میزان شدت بیماری پس از برداشت (کپک خاکستری) گلابی در مقایسه با شاهد مایه‌زنی شده داشتند. در بررسی تاثیر پیش‌گیرانه در این رقم، از بین قارچ‌کش‌های جدید تیمارهای زداتان (5/2 و 3 در هزار) و فرش‌سیو (7 و 8 در هزار) به میزان بالاتر از 90% اثربخشی داشته و زداتان (2 در هزار) نیز حایز کم‌ترین میزان اثربخشی در مقابله با بیماری کپک خاکستری گلابی بود. پس از استفاده از قارچ‌کش‌های مزبور برخی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی مانند سفتی بافت میوه، میزان درصد رطوبت، اسیدیته قابل تیتراسیون و کم‌ترین میزان مواد جامد محلول نیز ارتقا یافته یا بدون تغییر بودند. منتهی قارچ‌کش بیوزدا، سبب بروز تغییر رنگ محسوس (قهوه‌ای شدن شبیه به سوختگی) روی بافت پوست میوه شد. بنابراین، در حالت درمان کنندگی، قارچ‌کش‌های زداتان (5/2 در هزار) و فرش‌سیو (7 و 8 در هزار) و در حالت پیش‌گیری کنندگی، قارچ‌کش‌های زداتان (5/2 و 3 در هزار) و فرش‌سیو (7 و 8 در هزار) از کارایی مناسبی برخوردار بوده و قابل توصیه می‌باشند. لازم به ذکر است که تاکنون برای بیماری‌های پس از برداشت گلابی هیچ قارچ‌کشی در ایران ثبت نگردیده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effectiveness of certain efficacy of some plant-based fungicides in controlling post-harvest rot disease (grey mold) in pears

نویسندگان [English]

  • Ali Chenari Bouket 1
  • Syamak Hanifeh 2
  • Kasra Sharifi 3
  • Mansoureh Mozaffari Gonbari 4
  • Parisa Zargaripour 4
  • Shahin Zomorodi 5
1 Plant Protection Research Department, East-Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Tabriz, Iran
2 Plant Protection Research Department, East-Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Tabriz, Iran.
3 Plant Diseases Research Department, Iranian Research Institute of Plant Protection, AREEO, Tehran, Iran.
4 Agricultural Engineering Research Department, East-Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Tabriz, Iran.
5 Agricultural Engineering Research Department, West-Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Urmia, Iran.
چکیده [English]

The losses in fruits during the post-harvest period are caused by fungal pathogens, particularly Botrytis cinerea, which occur during the harvesting and storage period in cold storage. In this study, the effectiveness of new plant-based fungicide compounds including 187.2 g/L Pyrimethanil and 185 g/L clove oil (Xedathan-20®), 203.8 g/L clove oil (Bioxeda®) and clove oil 10% and Carnauba gum 90% (Fresh Save H.N®) Produced by Danesh Miveh Khavarmyaneh Co. (Iran) was investigated against grey mold under post-harvest conditions. For this purpose, after retrieving fungal isolates from the Iranian Plant Protection Research Institute, evaluations were conducted in two ways: curative (inoculation for one day before applying the treatments) and preventive (inoculation for 2-3 hours after applying the treatments). At the same time, the physicochemical properties of the treatments were also examined for Beiruti variety of pear fruit. In the curative effect study, Fresh Save H.N.® (7000 and 8000 ppm) and Xedathan-20® (2500 ppm) had the highest inhibition as 71.55%, 62.38% and 60.55% effectiveness, respectively, Bioxeda® (6000, 7000 and 8000 ppm) showed the lowest inhibitory effect against the pathogen. In the investigation of the preventive effect in this variety, among the new fungicides, Xedathan-20® (2500 and 3000 ppm) and Fresh Save H.N.® (7000 and 8000 ppm) were more effective (higher than 90%), and Xedathan-20® (2000 ppm) being the least effective in dealing with pear grey mold disease. Some physicochemical characteristics such as firmness of fruit texture, moisture content, titratable acidity and the lowest amount of soluble solid materials were also improved or unchanged after using the fungicides. It should be noted that Bioxeda® may cause a noticeable color change (browning similar to burning) on the fruit tissue. Therefore, in the curative mode, Xedathan-20® (2500 ppm) and Fresh Save H.N® (7000 and 8000 ppm) and in the preventive mode, Xedathan-20® (2500 and 3000 ppm) and Fresh Save H.N® (7000 and 8000 ppm) had promising effectiveness and are recommended. To date, no fungicide has been registered in Iran for post-harvest diseases of pears.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pyrus spp
  • Botrytis cinerea
  • Post-harvest disease
  • Inhibition
  • Plant-based fungicide

مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ
انتشار آنلاین از تاریخ 21 اسفند 1403
  • تاریخ دریافت: 27 آبان 1403
  • تاریخ بازنگری: 09 بهمن 1403
  • تاریخ پذیرش: 14 بهمن 1403