باقیمانده آفت کش ها در خیار گلخانه‌ای مناطق جنوب تهران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.

2 بخش تحقیقات آفتکش ها، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

آفات و بیماری‌های گلخانه سبزی و صیفی (از جمله خیار) از عوامل محدود کننده تولید هستند که عمدتا با روش­ های شیمیایی کنترل می ­شوند. باقی‌مانده آفت‌کش‌ها موجب نگرانی از عوارض زیستی محیطی و بویژه سلامت مصرف کننده ­ها می ­باشد. در این تحقیق، باقیمانده 30 آفت­ کش­ پرمصرف با حد مجاز ملی باقیمانده آفت­ کش ­ها مورد مقایسه قرار گرفتند. نمونه­ های میوه خیار درطی فصل زمستانه-بهاره بصورت تصادفی از گلخانه ­های جنوب تهران، برداشت شدند. در هر واحد گلخانه­ ای حدود یک کیلو خیار از نواحی مختلف گلخانه چیده و تا انتقال به آزمایشگاه آفت­ کش­ های موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، جهت تعیین باقیمانده آفت کش ­ها، در فریزر نگهداری شدند. باقیمانده آفت­ کش ­های 14 نمونه، اسفند 1399 و 12 نمونه بهار 1401، با روش کچرز استخراج و با کروماتوگرافی مایع با طیف سنجی­ جرمی UPLC-MS/MS)) تجزیه شدند. طبق نتایج، 13 نوع آفت­ کش­ در نمونه­ های زمستان 1399 و یک نوع در نمونه­ های بهار 1401 در حد قابل اندازه­ گیری مشاهده گردید. در نمونه­های 1399، بیشترین فراوانی (%28 نمونه‌ها) حاوی بقایای سه آفت­ کش­ ایمیداکلوپراید، متالاکسیل و کاربندازیم بود که بین آنها فقط کاربندازیم باقیمانده بالاتر ازحد مجاز (میانگین 2/3 برابر) داشت؛ البته با لحاظ فراوانی (4 نمونه از 14 نمونه)، میانگین باقیمانده آن 9/0 برابر MRL ملی، زیر حد مجاز بود. حشره­ کش دیمتوات نیز در یک نمونه از 14 نمونه، با غلظتی بیش از دو برابر حد مجاز دیده شد که با لحاظ فراوانی، باقیمانده آن کمتر از حد مجاز بود. در نمونه­ های بهار 1401 فقط باقی­مانده دیازینون در تمام 12 نمونه دیده شد که همه به میزان کمتر از حد مجاز  بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Pesticide residues of greenhouse cucumbers in the south of Tehran

نویسندگان [English]

  • Shahriar Asgari 1
  • Vahideh Mahdavi 2
1 Greenhouse Cultivation Research Department, Tehran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Varamin, Iran.
2 Pesticide Research Department, Iranian Research Institute of Plant Protection, AREEO, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Pests and diseases cause damage to greenhouse vegetables, which are mainly controlled by chemicals, whose residues cause problems in the environment and the health of consumers. This research compares the residues of 30 currently used pesticides with their national maximum residue level (MRL). Cucumbers were sampled randomly from south of Tehran greenhouses during the winter-spring seasons. About one kilogram of cucumbers was picked from different parts of a greenhouse and stored in the freezer until sent to the pesticide department laboratory of IRIPP to determine the pesticide residues. Pesticide residues of 14 samples, collected in March 2021 and 12 samples, in spring 2022 were extracted by the QuEChERS-EU-CEN 2008 method and analyzed by Ultra-performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry (UPLC-MS/MS). According to the results, 13 types of pesticides were found in the 2021 and one type in the 2022 samples in measurable levels. In the samples of 2021, the highest frequency of residues (28%) was related to the three pesticides, imidacloprid, metalaxyl and carbendazim which only carbendazim had residues higher than the MRL (average 3.2 times); Of course, considering its frequency in all samples (4 out of 14 samples), average of the fungicide residue was 0.9 times of its national MRL. Dimethoate was also found in one sample out of 14, with a residue more than twice its MRL, but in terms of abundance, its residue was below the MRL. Only diazinon residues were detected in all 12 samples of 2022, which were less than its national MRL.

کلیدواژه‌ها [English]

  • National MRL
  • Healthy product
  • Extraction
  • Analysis
  • Chromatography

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 23 خرداد 1403
  • تاریخ دریافت: 09 اسفند 1402
  • تاریخ بازنگری: 18 اردیبهشت 1403
  • تاریخ پذیرش: 24 اردیبهشت 1403