Effect of carbon dioxide on seed transmission of Lettuce mosaic virus

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسنده

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

Carbon dioxide as the cause of glasshouse effect and global warming is the current dilemma of human societies. It is well know that CO2 is one of the principle requirements of plant growth and it promotes seed production. As to the seed transmission rate of virus under increased CO2 level there was no work prior to this study. In this study, seeds harvested from lettuce plants that were grown under ambient (375 ppmv) and elevated (E) CO2 (750 ppmv) and grown from Lettuce mosaic virus (LMV)-infected seeds or sap-inoculated were tested to find out if ECO2 affects the seed transmission rate. Accordingly, two seed-lot samples (each 25 seeds) from each of the treatments were germinated on wet filter paper in Petri dishes and four-day old seedlings were subjected to double antibody sandwich enzyme-linked immunosorbet assay (DAS-ELISA) by the use of "home-made" conjugate with appropriate controls. The outcome from this study showed that the transmission rate in seeds from plants grown from infected seeds under ECO2 was higher (8.5%) compared to that from plants grown under ambient CO2 (6.8%). Likewise, the rate in seeds from sap-inoculated plant under ECO2 was higher (4.17%) than that from plants grown under ambient CO2 (4%). In addition, the transmission rates in plants grown from infected seeds were higher (8.5% or 6.8%) than that in seeds from the inoculated plants (4% or 4.17%).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

اثر دی اکسید کربن روی انتقال بذری ویروس موزاییک کاهو

نویسنده [English]

  • Nemat Sokhandan Bashir
Plant Protection Department, Agriculture Faculty، University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

دی اکسید کربن (CO2)، عامل اثر گلخانه­ ای و افزایش گرمای کرۀ زمین، به عنوان مشکل اصلی جوامع بشری امروز است. این گاز بعنوان یکی از نیازمندی­ های اساسی رشد گیاهی و افزایش دهندۀ تولید بذر شناخته شده است. دربارۀ اثر مقادیر بالای CO2 (ECO2) روی انتقال بذری ویروس­ های گیاهی، تاکنون هیچ مطالعه ای صورت نگرفته است. در این مطالعه، بذور حاصل از کاهوی روییده تحت مقدار عادی (375 پی پی ام) و سطح بالای (750 پی پی ام) CO2 از بذور آلوده به ویروس یا مایه زنی شده با ویروس مورد بررسی گرفتند تا اثر ECO2 بر انتقال بذری تعیین گردد. دو نمونۀ بذری (هر کدام 25 بذر) از هر یک از گیاهان هر تیمار روی کاغذ فیلتری مرطوب در تشتک پتری جوانه زنی شدند و گیاهچه های  چهار روزه با DAS-ELISA با کانژوگۀ تهیه شده آزموده  شدند. نتایج نشان داد که انتقال در بذور حاصل از گیاهان روییده از بذور آلوده تحت ECO2  بالاتر(5/8 %) از انتقال بذری در گیاهان رشد کرده تحت سطح معمولی CO2 (8/6 %) بودند. همین­طور، انتقال در بذور حاصل از گیاهان آلوده با شیره گیاهی، تحت ECO2 بیشتر(17/4%) ازبذور گیاهانی  بود که  تحت شرایط معمولی CO2 رشد کرده بودند (4%). بعلاوه، میزان بذرزادی ویروس در گیاهان رشد کرده از بذور آلوده بیشتر (5/8 و 8/6 %) از مقدار آن در بذور حاصل از گیاهان آلوده شده با شیرۀ گیاهی بود (4 و 17/4%). 

کلیدواژه‌ها [English]

  • دی اکسید کربن
  • انتقال
  • ویروس بذر
  • الایزا
  • موزاییک
  • کاهو