کارایی گرمادرمانی در کنترل بیماری پوسیدگی نرم باکتریایی هویج در دوره پس از برداشت

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

بیماری پوسیدگی نرم هویج از بیماری­های مهم این محصول در مزرعه و در دوران بعد از برداشت است. از آن جایی که هویج مصرف
تازه­خوری دارد استفاده از سموم شیمیایی برای کنترل بیماری پوسیدگی­نرم سلامت بهداشتی محصول را تهدید می­کند؛ لذا در تحقیق حاضر کارایی روش گرمادرمانی به عنوان یک روش ایمن در کنترل بیماری پوسیدگی نرم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور دو روش هوای گرم و آب گرم در دما­های 40، 45 و50 درجه سلسیوس در مدت زمان­های مختلف استفاده شد. مایه­زنی نمونه­های هویج با ایجاد زخم در دو محل روی هویج و غوطه­ورسازی نمونه در سوسپانسیون باکتری (OD600 = 0.3) انجام شد. بیست­وچهار ساعت بعد از مایه­زنی، تیمارهای مختلف گرمایی روی آن­ها اعمال شد و یک هفته بعد از مایه­زنی نتایج با اندازه­گیری وزن بافت له شده هر نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه­های تیمارشده با هیپوکلریت سدیم و تتراسیکلین و نمونه­های بدون تیمار شیمیایی و حرارتی به­عنوان شاهد استفاده شدند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. مقایسه میانگین با استفاده از آزمون دانکن در سطح پنج درصد انجام شد. تاثیر تیمارها در کاهش وزن هویج نیز ارزیایی شد. نتایج بیانگر تاثیر مثبت گرمادرمانی در کاهش معنی­دار لهیدگی بود. از بین تیمارهای مورد بررسی موثرترین تیمار هوای گرم 50 درجه سلسیوس در مدت زمان 10 دقیقه بود. کاهش وزن هویج در این تیمار با شاهد تفاوت معنی­دار نداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The efficacy of thermotherapy in control of bacterial soft rot of carrot during post-harvest period

نویسندگان [English]

  • Zeinab Aghaei
  • Fatemeh Yousefi Kopaei
Plant Protection Department, College Of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.
چکیده [English]

Soft rot is an important disease of carrot in the field and during post-harvest period. Considering the fresh consumption of carrot, the use of chemical pesticides makes the product unsafe. So, in this study the efficiency of thermotherapy, as a safe method, was assessed for control of soft rot. Warm air and warm water at temperatures of 40, 45 and 50ºC in different time periods were applied. The inoculation was done by wounding at two sites in each sample and soaking them in bacterial suspension (OD600= 0.3). The samples were packed in plastic bags separately. Twenty-four hours after inoculation heat treatments were conducted. One week later, the results were evaluated by measuring the weight of rotted tissues in each sample. The samples treated by sodium hypochlorite and oxytetracycline solutions and the ones with no chemical or heat treatment were used as control groups. The experiment was accomplished in a completely randomized design by three replicates. Means comparison was performed by Duncan's test at 5% level. The effect of treatments on the weight loss percentage of carrots was also measured. The results showed the positive effect of thermotherapy in significant decrease of rotting. Among tested heat treatments, the most effective one was warm air at 50oC for 10min.There was no significant difference in percentage of weight loss between this treatment and non- treated samples.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Daucuscarota
  • Dickeya spp
  • Pectobacterium spp
  • Warm air
  • Warm water
Ardakani SS, Heydari A, Khorasani NA, Arjmandi R, Ehteshami M, 2009. Preparation of new biofungicides using antagonistics bacteria and mineral compounds for controlling cotton seedlings damping off disease. Journal of Plant Protection Research 49: 1–8.
Cohen E, Ben-Yehoshua S, Rosenberger I, shalom Y, Shapiro B, 1990. Quality of lemons sealed in high-density polyethylene film during long-term storage at different temperatures with intermittent warming. Journal of Horticulture Science 65: 603–610.
FernandesMB, MizobutsiEH, Silva LM, Ribeiro RCF, Rodrigues MLM, 2018. Hydrothermal treatment in the management of anthracnose in 'Prata-Ana' banana produced in the semiarid region of Minas Gerais, Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura 40 (2). DOI: http://dx.doi.org /10.1590/0100-29452018871
Gonzalez-Aguilar GA, Cruz R. Baez R. Wang CY, 1999. Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of Food Quality 22: 287–299.
Grabowski M, Macnar K, Skrzyński J, 2012. An example of post-harvest thermotherapy as a non-chemical method of pathogen control on apples of topaz cultivar in storage. International Journal of Biomedical and Biological Engineering 6 (9): 804–807.
Grandeau C, Samson R, Sands DC, 1994. A Review of thermotherapy to free plant material from pathogens, especially seeds from bacteria. Critical Reviews in Plant Sciences 13 (1): 57–75.
Higashio H, Yamada M, 2004. Control of soft rot after harvest of cabbage in Indonesia. Japan Agricultural Research Quarterly 38: 175–178.
Kang HW, Kwon SW, Go SJ, 2003. PCR-based specific and sensitive detection of Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorum by primers generated from a URP-PCR fingerprinting-derived polymorphic band. Plant Pathology 52: 127–133.
Liao CH, 2006. Bacterial soft rot. In: Sapers GM, Gorney JR, Yousef AE (eds). Microbiology of fruits and vegetables. CRC Press, Boca Raton. USA. Pp.117–134.
Liu B, Kong L, Zhang Y, Liao Y, 2021. Gene and metabolite integration analysis through transcriptome and metabolome brings new insight into heat stress tolerance in potato (Solanum tuberosum L.). Plants (Basel) 10 (1):103. doi:10.3390/plants10010103
Nijabat A, Bolton A, Mahmood-ur-Rehman M, Ijaz Shah A, Hussain R, et al., 2020. Cell membrane stability and relative cell injury in response to heat stress during early and late seedling stages of diverse carrot (Daucuscarota L.) germplasm. HortScience 55 (9): 1446–1452.
Schaad NW, Jones JB, Chun W, 2001. Laboratory Guide for the Identification of Plant Pathogenic Bacteria. APS Press. 373pp.
Schirra M, D'hallewin G, Ben-Yehoshua S, Fallik E, 2000. Host pathogen interaction modulated by heat treatment. Postharvest Biology and Technology 21: 71–85.
Vicente AR, Repice B, Martinez GA, Chaves AR, Civello PM, et al., 2004. Maintenance of fresh boysenberry fruit quality with UV-C light and heat treatments combined with low storage temperature. Journal of Horticultural Science and Biotechnology 79: 246–25.
Wahid A; Gelani S; Ashraf M; Foolad MR, 2007. Heat tolerance in plants: An overview. Environmental and Experimental Botany 61: 199–223.