TY - JOUR ID - 8328 TI - مطالعه ی ریخت شناختی و مولکولی قارچهای جدا شده ازطوقه، غده و ریشه ی سیب زمینی در استان کردستان JO - پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی JA - ARPP LA - fa SN - 2383-1855 AU - سپهرنوش, ثریا AU - امینی, جهانشیر AU - عبداله زاده, جعفر AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان. AD - دانشیاران گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 7 IS - 3 SP - 47 EP - 66 KW - واژه­ های کلیدی: آلترناریا KW - سیب زمینی KW - RPB2 KW - ITS KW - TEF DO - N2 - چکیده سیب‌زمینی یکی از محصولات مهم زراعی در استان کردستان است. عوامل قارچی زیادی موجب پوسیدگی غده، طوقه و ریشه درگیاه سیب‌زمینی می‌شوند. هدف از اجرای این تحقیق شناسایی عوامل قارچی مرتبط با پوسیدگی غده، طوقه و ریشه سیب‌زمینی در شهرستانهای قروه و دهگلان بود. به منظور انجام این کار در تابستان 1392 نمونه‌برداری از بخش‌های زیرزمینی گیاهان سیب زمینی مشکوک به آلودگی در مراحل مختلف رشدی گیاه از زمان کاشت غده‌ها تا برداشت محصول سیب‌زمینی از مزارع مختلف انجام گردید. نمونه‌ها پس از شستشو در زیر جریان ملایم آب به قطعات 5/0 تا 1 سانتی‌متری تقسیم و پس از ضدعفونی سطحی بر روی محیط کشت عمومی و یا انتخابی کشت شدند. در مجموع، 151 جدایه قارچی از غده، طوقه و ریشه گیاهان بیمار سیب‌زمینی جداسازی و با استفاده از روش تک اسپور یا نوک هیف خالص سازی گردید. شناسایی جدایه­های قارچ بر اساس خصوصیات ریخت­شناختی و آنالیز توالی نواحی ITS، RPB2 و TEF انجام گردید. جدایه‌های مورد بررسی متعلق به چهار جنس و 10 گونه شامل Alternaria arborescens، A. alternata، A. atra، A. embellisia، Colletotrichum coccodes، Fusarium equiseti،F. redolens، F. tricinctum، Neocosmospora haematococca و N. rubicola بودند. بیشترین فراوانی جدایه‌ها مربوط به جنس فوزاریوم با 93 جدایه بود.    UR - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_8328.html L1 - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_8328_66099d8ec478fda0afb20319b55d6f25.pdf ER -