TY - JOUR ID - 15637 TI - اثر اندوفیت شدن قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana بر صفات رشدی پنج رقم کلزاBrassica napus JO - پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی JA - ARPP LA - fa SN - 2383-1855 AU - صلح‌جوی فرد, سمانه AU - طلاایی حسنلویی, رضا AU - معالی امیری, رضا AU - اسورد, گرگوری AD - گروه گیاه‌پزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج. ایران. AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج. ایران. AD - گروه حشره‌شناسی، دانشگاه تگزاس، آمریکا. Y1 - 2023 PY - 2023 VL - 12 IS - 1 SP - 87 EP - 94 KW - بهره‌وری KW - دانه روغنی KW - سوسپانسیون قارچی KW - کود بیولوژیک KW - نپتون DO - 10.22034/arpp.2022.15637 N2 - امروزه کشت کلزا، Brassica napus به عنوان مهم‌ترین دانه­روغنی، به دلیل ضرورت تولید روغن­خوراکی توسعه یافته است. استفاده از عوامل پروبیوتیک در جهت بهبود صفات رشدی، عملکردی و مقاومت به آفات، می‌تواند اثرات زیان‌بار ناشی از بکارگیری سموم و کودهای شیمیایی را تعدیل نماید. در این پژوهش، نقش اندوفیتی قارچ Beauveria bassiana، در پنج رقم کلزا اوکاپی، نپتون، نفیس، نیما و آتورا از نظر استقرار قارچ و بهبود صفات رشدی گیاه بررسی شد. بذور به صورت غوطه‌وری در سوسپانسیون‌ قارچی با غلظت­های‌ 106 و 107 کنیدی در میلی­لیتر و نیز پوشش دادن با پودر کنیدی‌، تیمار شدند. تا 21 روز پس از مایه‌زنی، نمونه‌برداری برای تعیین استقرار قارچ در گیاه و اندازه‌گیری صفات رشدی کلزا صورت ­گرفت. برای استحصال قارچ از گیاه، بافت‌های گیاهی در SDAY قرار داده ­شد و تا 10 روز ارزیابی شد. نتایج نشان داد قارچ به صورت اندوفیت در کلیه ارقام، استقرار یافته و تا 21 روز پس از مایه‌زنی قارچ، قابل استحصال بود. تجزیه داده‎‌های مربوط به صفات رشدی نشان داد که بین گیاهان تیمار شده و شاهد، اختلاف معنی‌داری وجود داشت و رقم نپتون پاسخ مطلوب­تری به قارچ اندوفیت نشان داد. از آن­جا که نپتون جز ارقام زمستانه با سطح زیرکشت بالا در کشور می­باشد، تیمار بذر آن با کنیدی قارچ قبل از کشت، به صورت عملیاتی در کشور توصیه می‌شود. این امر سبب بهبود صفات رشدی گیاه استراتژِیک کلزا شده و نهایتا ارتقا شاخص­های عملکردی را سبب خواهد شد. UR - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_15637.html L1 - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_15637_79b47e89bc19110460481b01c0295b0e.pdf ER -