TY - JOUR ID - 13734 TI - تأثیر میزان رطوبت، بستر کشت و مکمل‌های غذایی روی کنیدی‌زایی و زهرآگینی قارچ Beauveria bassiana علیه سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum JO - پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی JA - ARPP LA - fa SN - 2383-1855 AU - جاور, سعیده AU - فرخی, شهرام AU - نعیمی, شهرام AU - کلانتری جوشانی, مریم AD - مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 11 IS - 2 SP - 57 EP - 66 KW - کلمات کلیدی: آفت­ کش زیستی KW - بستر جامد KW - تولید انبوه KW - زیست سنجی KW - کنترل زیستی DO - 10.22034/arpp.2021.13734 N2 - چکیدهارزیابی تاثیر بستر­های کشت ارزان قیمت روی میزان کنیدی­ زایی و بیمارگری قارچ بیمارگر حشرات، برای تولید انبوه با صرفه اقتصادی الزامی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر میزان رطوبت، نوع بستر کشت و مکمل­ های غذایی روی کنیدی زایی و زهرآگینی قارچ Beauveria bassiana علیه آفت سفیدبالک گلخانه بود. در ابتدا نیاز آبی جدایه A1-1 از قارچ B. bassiana برای تولید انبوه روی سبوس گندم، سبوس برنج، سبوس ذرت، شلتوک برنج، جو پرک و بقایای جو مصرف شده در انسکتاریوم در نسبت­های  5/1:0، 1:1 و 5/1:1 (آب مقطر: بستر کشت) بررسی شد. سپس تاثیر مکمل­ های غذایی آب پنیر و ملاس چغندرقند روی میزان کنیدیزایی این قارچ ارزیابی گردید. همچنین زهرآگینی کنیدیوم ­های برداشت شده از بسترهای مختلف روی پوره­های سفید­بالک گلخانه در آزمایشگاه و گلخانه­ بررسی شد. سبوس گندم و سبوس برنج با نسبت آبی 5/1:0 (آب مقطر: بستر کشت) با میانگین تولید کنیدیوم به ترتیب 1010 × 3/5 و 1010 × 1/5 کنیدیوم در هر گرم از بستر کشت، بیشترین میزان تولید کنیدیوم را داشتند. در آزمایش تاثیر مکمل‌های غذایی، به‌غیر از بستر جو­پرک، افزودن آب پنیر موجب افزایش میزان تولید کنیدیوم در بسترهای مختلف گردید. در زیست سنجی آزمایشگاهی، کلیه تیمارها بین 80 تا 87 درصد تلفات نشان دادند اما در زیست­ سنجی گلخانه ­ای، کنیدیوم تولید شده روی سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به ترتیب با 87/1 ± 56، 54/2 ± 52 و 91/2 ± 49 درصد مرگ و میر بالاترین میزان تلفات را ایجاد کردند. براساس نتایج این پژوهش سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به‌عنوان بسترهای مناسب برای این جدایه قارچی معرفی می‌شوند.  UR - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_13734.html L1 - https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_13734_c23ed87969db506dbba0578807daede4.pdf ER -