%0 Journal Article %T شناسایی قارچ های بیماریزای متداول در مراکز پرورش قارچ دکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus) استان اردبیل با روش‌های ریخت‌شناختی و مولکولی %J پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی %I دانشگاه تبریز %Z 2383-1855 %A داوری, مهدی %A شهریاری, احمد %A بهنامیان, مهدی %A دژستان, سارا %A علی حسین زاده, فاطمه %D 2018 %\ 05/22/2018 %V 7 %N 1 %P 109-121 %! شناسایی قارچ های بیماریزای متداول در مراکز پرورش قارچ دکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus) استان اردبیل با روش‌های ریخت‌شناختی و مولکولی %K واژه­ های کلیدی: قارچ خوراکی %K Trichoderma %K Mycogone %K Lecanicillium %K Cladobotryium %R %X چکیده با توجه به اهمیت بالای قارچ خوراکی دکمه­ای سفید (Agaricus bisporus) به عنوان منبع غذا و پروتئین، شناسایی و کنترل بیماری­های مرتبط با این محصول در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. در استان اردبیل چندین واحد تولیدی قارچ دکمه­ای فعالیت می­کنند. در این تحقیق، نمونه­های آلوده از واحدهای پرورش این محصول در شهرهای اردبیل، نمین، سرعین، مشگین­شهر و پارس­آباد جمع­آوری شد. پس از جداسازی و خالص­سازی قارچ­های بیمارگر از قارچ­های خوراکی و خاک پوششی آلوده، از ویژگی­های ماکروسکوپی و میکروسکوپی شامل مشخصات پرگنه روی محیط کشت MEA و PDAو اندازه و شکل کنیدیوم­ها و کنیدیوم­برها برای شناسایی اولیه با استفاده از کلیدهای معتبر استفاده شد. سپس جدایه­ها با توالی­یابی ناحیه ژنی ITS-rDNA مورد تایید نهایی قرار گرفتند. در این پژوهش از بین 72 جدایه­ شناسایی شده، گونه­های Lecanicillium fungicola عامل بیماری حباب خشک،Trichoderma harzianum  وT. virens عوامل بیماری کپک سبز،Mycogone perniciosa  عامل بیماری حباب تر و mycophilum Cladobotryium عامل بیماری تارعنکبوتی به ترتیب با فراوانی 49، 18، 14، 14 و پنج درصد شناسایی شدند. این اولین مطالعه­ی بیماری­های قارچی قارچ دکمه­ای در استان اردبیل محسوب می­شود. این نتایج می­توانند پس از  تحقیقات تکمیلی، برای به کار گیری راهبردهای مناسب جهت پیشگیری و کنترل بیماری­های قارچی در مراکز پرورش قارچ دکمه­ای مور استفاده قرار گیرند.   %U https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_7499_8702b024ea43fe9030e74ff7a5843d1b.pdf