%0 Journal Article %T اثر تغذیه از رقم های مختلف چغندرقند بر میزان پروتئین و فعالیت آلفا-آمیلاز حشرات کامل Lixus incanescens، و مهار آنزیم با عصاره های پروتئینی تریتیکاله و چاودار %J پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی %I دانشگاه تبریز %Z 2383-1855 %A ورمزیاری, آرزو %A فرشباف, رضا %A عاشوری, شبنم %D 2022 %\ 09/23/2022 %V 11 %N 3 %P 41-50 %! اثر تغذیه از رقم های مختلف چغندرقند بر میزان پروتئین و فعالیت آلفا-آمیلاز حشرات کامل Lixus incanescens، و مهار آنزیم با عصاره های پروتئینی تریتیکاله و چاودار %K کلمات کلیدی: پروتئین روده %K خرطوم­ بلند چغندر قند %K عصاره­ های پروتئینی %K فعالیت آنزیم %K ویژگی­های فیزیولوژیک %R 10.22034/arpp.2022.15400 %X چکیدهخرطوم ­بلند چغندرقندLixus incanescens  تقریبا در تمام مزارع چغندرقند ایران انتشار دارد و خسارت شدید کمی و کیفی روی چغندرقند وارد می­ کند. در این پژوهش، تاثیر تغذیه از چهار رقم مختلف چغندرقند به ­نام­های افسوس، آناکوندا، اگریت و پرمییر روی وزن حشرات کامل، میزان پروتئین روده، فعالیت آلفا- آمیلاز روده­ای و نیز مهار آن با عصاره ­های پروتئینی بذور چاودار و تریتیکاله مورد بررسی قرار گرفت. بیش­ترین وزن حشرات کامل (33/20 میلی­ گرم) در اثر تغذیه از رقم افسوس مشاهده شد و بین سه رقم دیگر تفاوت معنی ­داری وجود نداشت. میزان پروتئین روده و میزان فعالیت آلفا- آمیلاز روده­ ای در حشرات کامل تغذیه کرده از رقم ­های مختلف به طور معنی­ داری متفاوت بود و کم­ترین و بیش­ترین مقادیر به ترتیب در رقم پرمییر و افسوس ثبت شدند. طبق نتایج، عصاره پروتئینی تریتیکاله فعالیت آلفا- آمیلاز روده ­ای حشرات کامل تغذیه کرده از هر چهار رقم را مهار کرد و بین چهار رقم تفاوت معنی­ داری مشاهده نشد. بیش­ترین میزان مهارکنندگی (93 درصد) در حشرات کامل تغذیه کرده از رقم پرمییر دیده شد. همچنین، عصاره پروتئینی چاودار فعالیت آلفا- آمیلاز گوارشی حشرات کامل تغذیه کرده از رقم پرمییر را تا 98 درصد مهار کرد و بین سه رقم دیگر تفاوت معنی ­داری مشاهده نشد. با استناد به نتایج، مهارکننده­ های پروتئینی چاودار و تریتیکاله می­ توانند به عنوان یکی از عوامل موثر در کنترل تلفیقی این آفت مورد توجه قرار گیرند. همچنین دو رقم افسوس و پرمییر را می ­توان به ترتیب به عنوان رقم مطلوب و نامطلوب برای این آفت گزارش نمود.  %U https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_15400_a7fd26e41a13115c43745d00cde3ad88.pdf