%0 Journal Article %T بررسی برخی فاکتورهای موثر بر تولید و بیماریزایی زئوسپورهای Phytophthora capsici و P.nicotianae روی میوه ی گوجه فرنگی %J پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی %I دانشگاه تبریز %Z 2383-1855 %A داوری, علی اصغر %A رهنما, کامران %A ربانی نسب, حجت اله %D 2020 %\ 05/21/2020 %V 9 %N 1 %P 1-12 %! بررسی برخی فاکتورهای موثر بر تولید و بیماریزایی زئوسپورهای Phytophthora capsici و P.nicotianae روی میوه ی گوجه فرنگی %K واژه ­های کلیدی: فایتوفتورا %K زئوسپور %K گوجه­فرنگی %K خراسان شمالی %R %X چکیده گونه­هایی از جنس فایتوفتورا باعث پوسیدگی ریشه، طوقه و مرگ گیاهچه­ی گوجه­فرنگی می‌شوند. در صورت تماس میوه با خاک و فعال بودن بیمارگر،  میوه در معرض پوسیدگی به نام پوسیدگی چشم گوزنی قرار می‌گیرد. در این تحقیق عوامل بیمارگر از خاک، ریشه و طوقه­ی گوجه‌فرنگی در استان خراسان شمالی جداسازی شده و به‌عنوان گونه‌های capsici  Phytophthora و P.nicotianae  شناسایی و  بیماری زایی هردو گونه روی نشاهای گوجه­فرنگی به اثبات رسید. تولید زئوسپور در این گونه‌ها تحت تأثیر شرایط نوری و دمایی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از لحاظ واکنش به شرایط دمایی بین آنها اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین دما در آزادسازی زئوسپور هر دو گونه اثر معنی داری داشت. بیشترین تولید زئوسپور در یکی از جدایه‌های P.capsici در 20 درجه­ی سانتی­گراد و در شرایط تاریکی اتفاق افتاد. در مورد P.nicotianae در 25 درجه­ی سانتی­گراد و شرایط نوری بیشترین زئوسپور تولید شد. بیشترین طول زخم ایجاد شده توسط زئوسپورها در جدایه­ی شماره­ی دو مربوط به گونه­یP.capsici  رخ داد که اندازه­ی آن در 25 درجه­ی سانتی­گراد و تاریکی پس از پنج روز به حدود 50 میلی‌متر رسید. در مورد گونه­ی P.nicotianae  بیشترین بیماری‌زایی زئوسپورها در 27 درجه­ی سانتی­گراد و در شرایط نوری حادث شد.     %U https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_10734_1fd10d8538a0617bf4023adb4b523c5b.pdf