@article { author = {Maroufpoor, Mostafa and Vafaee, Yavar and Abadollahi, Asghar and Badiee, Edris}, title = {Susceptibility of Some Stored Product Pests to Essential Oils of Dill, Celery and Wild Mint}, journal = {Journal of Applied Research in Plant Protection}, volume = {6}, number = {1}, pages = {65-76}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2383-1855}, eissn = {2717-3178}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {حساسیت چندگونه آفت انباری به اسانس های گیاهان شوید، کرفس و نعناع وحشی}, abstract_fa = {چکیده استفاده از آفت­کش­های شیمیایی علاوه بر تهدید سلامتی انسان، خطرات محیطی را هم به­وجود آورده است. اسانس­های گیاهان معطر به­عنوان حشره­کش­های طبیعی و سالم برای کنترل حشرات آفت مطرح شده­اند. در تحقیق حاضر، سمیت اسانس ­گیاهان شوید، کرفس و نعناع وحشی روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه­ای حبوبات (Callosobruchus maculatus F.) ، لاروهای شب­پره­ی مدیترانه­ای آرد (Ephestia kuehniella Zeller) و شب­پره­ی هندی (Plodia interpunctella (Hübner)) بررسی شد. بر اساس نتایج تجزیه­ی شیمیایی اسانس­ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف­سنج جرمی، (+)-کاروون (81/48 درصد)، آپیول (58/22 درصد) و لیمونن (61/12 درصد) در اسانس شوید، آپیول (82/21 درصد)، دی-لیمونن (21/21 درصد)، 3-کارن (80/11 درصد) در اسانس کرفس و میریستیسین (35/13 درصد)، 3-ترپینولنون (33/13 درصد) و 2-ایزوپروپیلدن سیکلوهگزانون (239/9 درصد) دراسانس نعناع‌ وحشی به­عنوان ترکیب­های اصلی شناسایی شدند. اسانس­ها سمیت تدخینی بالایی را روی هر سه گونه آقت نشان دادند. LC50اسانس­های نعناع وحشی، شوید و کرفس روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه­ای حبوبات به­ترتیب 958/58، 769/67 و 888/94 میکرولیتر بر لیتر برآورد شدند. لاروهای شب­پره­ی هندی نسبت به لاروهای شب­پره­ی مدیترانه­ای آرد و حشرات‌کامل سوسک چهارنقطه­ای حبوبات در برابر اسانس شوید حساستر بودند. اسانس نعناع وحشی سمیت تدخینی بیشتری نسبت به اسانس­های شوید و کرفس روی شب­پره­ی مدیترانه­ای آرد نشان داد. همچنین لاروهای شب­پره­ی هندی نسبت به حشرات کامل سوسک چهارنقطه­ای حبوبات حساسیت بیشتری در برابر اسانس نعناع وحشی نشان دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس­های شوید، کرفس و نعناع‌وحشی دارای پتانسیل حشره­کشی­ مناسبی بوده و می‌توانند در مدیریت سوسک چهارنقطه­ای حبوبات، شب­پره­ی مدیترانه­ای و شب­پره­ی هندی مد نظر قرار گیرند. }, keywords_fa = {واژه های کلیدی: اجزای شیمیایی,اسانس ها,سوسک چهار نقطه ای حبوبات,شب پره مدیترانه ای آرد,شب پره ی هندی}, url = {https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_6197.html}, eprint = {https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_6197_57e8908fb468cf04a8ebf3ec420e22de.pdf} }