@article { author = {Nejat, Sana and Farshbaf, Reza and Ashouri, Shabnam}, title = {Impact of Different Diets on Some Biological and Physiological Parameters in the Helicoverpa armigera (Hübner,1808) (Lepidoptera: Noctuidae)}, journal = {Journal of Applied Research in Plant Protection}, volume = {9}, number = {2}, pages = {61-74}, year = {2020}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2383-1855}, eissn = {2717-3178}, doi = {}, abstract = {Abstract In current research, the effect of four artificial diets containing cowpea, red kidney bean, navy bean and corn seed flour on protein content of 4 th instars whole body; 5 thand 6 thinstars larval and pre-pupal gut and fat bodies; and pupal whole body of the cotton bollworm (Helicoverpa armigera Hübner), were investigated. Also, the effect of different diets on the digestive α-amylase and pectinase was studied. Protein patterns were also compared using SDS-PAGE. According to the results, the lowest amount of protein in 4 thinstars whole body and 5 thinstars gut and fat bodies was seen in corn as diet and highest one was in navy bean diet. Insects reared on the corn as diet did not developed to 6 th larval stage during the experiment. Except for the protein content of 6th instars fat bodies, no significant differences were observed in the other treatments of the 6th instars and pre-pupa. The lowest amount of pupal protein was found in red kidney bean diet and the highest one was in navy bean diet. Due to the decrease in protein content in different diets, insect weight and the activity of digestive α-amylase and pectinase were also affected and significant differences were observed. The least weight and activity of enzymes were recorded in corn diet. Diferences in the amount of protein was also detected in SDS-PAGE. Consequently, artificial diets of corn and red kidney bean are not suitable for this insect rearing and white bean and cowpea are reported as appropriate diets.  }, keywords = {Keywords: Digestive Enzymes,Polyacrylamide gel electrophoresis,Protein,Artificial diets,Helicoverpa armigera}, title_fa = {تاثیر رژیم های غذایی مختلف بر چند فراسنجه زیستی و فیزیولوژیک کرم غوزه ی پنبه)(Lepidopter: Noctuidae) 1808(Hübner, Helicoverpa armigera}, abstract_fa = {چکیده در این مطالعه، تاثیر چهار رژیم غذایی مصنوعی حاوی آرد لوبیا چشم­بلبلی، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و ذرت بر تغییرات میزان پروتئین کل لاروهای سن چهارم، روده­ها و اجسام چربی لاروهای سنین پنجم و ششم و پیش­شفیره­ها و نیز پروتئین کل شفیره­ها و همچنین بر میزان فعالیت آنزیم­های آلفا- آمیلاز و پکتیناز گوارشی کرم غوزه­ی پنبه، Helicoverpa armigera Hübner، مورد مطالعه قرار گرفت. الگوهای پروتئینی با الکتروفورز ژل پلی­آکریل­آمید واسرشت­گر نیز مقایسه شدند. براساس نتایج به دست آمده، کم­ترین میزان پروتئین در تمام بدن لاروهای سن چهارم و روده و اجسام چربی لاروهای سن پنجم در رژیم حاوی ذرت و بیش­ترین میزان آن در رژیم حاوی لوبیا سفید بود. حشرات پرورش یافته روی رژیم حاوی ذرت در مدت آزمایش وارد سن ششم لاروی نشدند. به غیر از پروتئین اجسام چربی لارو سن ششم، در بقیه­ی تیمارهای سنین ششم و پیش­شفیره، تفاوت معنی­داری در رژیم­های مختلف مشاهده نشد. کم­ترین میزان پروتئین شفیره، در رژیم حاوی لوبیا قرمز و بیش­ترین میزان آن در رژیم حاوی لوبیا سفید مشاهده شد. با توجه به کاهش پروتئین در رژیم­های مختلف، وزن لاروها و فعالیت آلفا- آمیلاز و پکتیناز گوارشی نیز به­طور معنی­داری تحت تاثیر قرار گرفت. کم­ترین وزن لاروها و فعالیت آنزیم­های مذکور در رژیم حاوی ذرت ثبت شد. کاهش یا افزایش میزان پروتئین در آزمایش­ها، در تصاویر مربوط به ژل­های پلی­آکریل­آمید نیز قابل مشاهده بود. در کل، رژیم­های غذایی مصنوعی حاوی ذرت و لوبیا قرمزرژیم مناسبی برای پرورش این حشره نبودند ولی رژیم­های حاوی لوبیا سفید و لوبیا چشم­بلبلی رژیم مناسبی برای این حشره گزارش می­شوند.  }, keywords_fa = {واژه­ های کلیدی: آنزیم­های گوارشی,الکتروفورز ژل پلی­آکریل­آمید واسرشت­گر,پروتئین,رژیم غذایی مصنوعی,Helicoverpa armigera}, url = {https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_11149.html}, eprint = {https://arpp.tabrizu.ac.ir/article_11149_169f29ba7f557ea797f706873a9b71b7.pdf} }