شیوع گونه‌های Penicillium روی انگور و کشمش در استان‌های آذربایجان‌شرقی، غربی و قزوین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ‌التحصیل دکترای بیماری‌شناسی‌گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

2 استاد بیماری‌شناسی گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

3 دانشیار بیماری‌شناسی گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

چکیده

چکیده
اعضای جنس پنیسیلیوم محصولات کشاورزی را در طی مراحل قبل و بعد از برداشت آلوده نموده و باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول می‌گردند. اطلاعات زیادی در مورد شیوع گونه‌های این جنس در روی انگور و کشمش در ایران وجود ندارد. در این تحقیق شیوع گونه‌های پنیسیلیوم همراه انگور و کشمش در تاکستان‌های استان‌های آذربایجان‌شرقی، غربی و قزوین مورد بررسی قرار گرفت. طی فصل‌های رویشی 1392-1390 تعداد 63 جدایه متعلق به جنس پنیسیلیوم از روی انگور و کشمش در استان‌های مورد مطالعه جداسازی گردید. میانگین درصد کل آلودگی 23% و میانگین آلودگی در نمونه‌های کشمش و انگور به‌ترتیب 1% و 33% بود. بررسی ویژگی‌های ریخت‌شناختی جدایه‌ها براساس کلیدهای شناسایی گونه‌های پنیسیلیوم، جدایه‌های پنیسیلیوم همراه انگور و کشمش در این منطقه را در نه گونه‌ی پنیسیلیوم و تالارومیسس قرار داد. هویت گونه‌ها با استفاده از داده‌های توالی ژن بتاتوبولین تایید گردید. نتایج این بررسی نشان داد که گونه‌یPenicillium expansumبا فراوانی 35% (22 جدایه) بیشترین تعداد جدایه‌ها را به خود اختصاص داد. شناسایی گونه‌های پنیسیلیوم همراه انگور و کشمش در تاکستان‌های منطقه شمال‌غرب ایران می‌تواند راهکار مناسب مدیریت در تولید محصول عاری از آلودگی را فراهم نماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Incidence of Penicilllium Species on Grape and Raisin in East-, West Azarbaijan and Gazvin Provinces

نویسندگان [English]

  • Ali Khodaei 1
  • Asadolla Babai Ahari 2
  • Mehdi Arzanlou 3
1 PhD Student, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
2 Professor, Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
3 Associate Professor., Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
تربتی م، ارزنلو م، جعفری ح و بابای اهری الف، 1391. شناسایی مورفولوژیکی و مولکولی عوامل قارچی همراه با میوه‌ی زیتون در استان زنجان. جلد دوم. صفحه 351. خلاصه مقالات بیستمین کنگره گیاه‌پزشکی ایران.
صمدی ر، گوستا ی، ارزنلو م، بابای اهری الف و صمدی ع، 1392. بررسی تنوع زیستی هیفومیست‌ها در خاک‌های حوزه‌ی دریاچه‌ی ارومیه. رستنی‌ها، جلد 14 شماره 2، صفحه­های 215-198.
مدنی س، آقاجانی م ح و زارع ر، 1392. شناسایی قارچ‌های همراه بذر سویا در مزرعه و انبارهای استان گلستان. صفحه 57. خلاصه مقالات اولین کنگره قارچ شناسی ایران.
Asghari B, Zare R and Payghami E, 2004. Hyphomycetous fungal community of barley phylloplane in East Azarbaijan Province with emphasis on new taxa for Iranian fungal flora. Rostaniha 5: 67–70.
Barkai-Golan R, 2008. Penicillium Mycotoxins, Pp 153-183. In: Barkai-Gola R and Paster N (eds.) Mycotoxins in Fruits and Vegetables. Elsevier Academic Press, USA.
Bellí N, Marín S, Coronas I, Sanchis V and Ramos AJ, 2007. Skin damage, high temperature and relative humidity as detrimental factors for Aspergillus carbonarius infection and ochratoxin A production in grapes. Food Control 18: 1343- 1349.
Berbee ML, Yoshimura A, Sugiyama J and Taylor JW, 1995. Is Penicillium monophyletic? An evaluation of phylogeny in the family Trichomaceae from 18S, 5.8S and ITS ribosomal DNA sequence data. Mycologia 87: 210- 222.
Cozzi G, Pascale M, Perrone G, Visconti A, and Logrieco A, 2006. Effect of Lobesia botrana damages on black aspergilli rot and ochratoxin A content in grapes. International Journal of Food Microbiology111: S88- S92.
Doulaty Baneh A, Okhovat M and Babalar M, 2000. Identification of grape rot fungi in cold room. P. 323. Proceedings of the 14th Iranian Plant Protection Congress, Esfahan, Iran.
Food and Agriculture Organization, 2015. Statistical databases.
Filtenborg O, Frisvad JC and Thrane U, 1990. The significance of yeast extract composition on metabolite production in Penicillium, Pp 433-440. In: Samson RA and Pitt JI (eds.) Modern concepts in Penicillium and Aspergillus classification. Plenum Press, New York, USA.
Frisvad JC, 1981. Physiological criteria and mycotoxin production as aids in identification of common asymmetric Penicillia. Applied and Environmental Microbiology 41: 568- 579.
Frisvad JC and Samson RA, 2004. Polyphasic taxonomy of Penicillium subgenus Penicillium. A guide to identification of food and air-borne terverticillate Penicillia and their mycotoxins. Studies in Mycology 49: 1- 173.
Glass NL and Donaldson GC, 1995. Development of primer sets designed for use with the PCR to amplify conserved genes from filamentous ascomycetes. Applied Environmental Microbiology 61:1323- 1330.
Gooya M, Ershad D and Riahi H, 2000. An investigation on mycoflora of sesame seeds in Iran. Rostaniha 1: 27–31.
Heredia G, Reyes M, Arias RM and Bills GF, 2001. Talaromyces ocotl sp. nov. and observations on T. rotundus from conifer forest soils of Veracruz State, Mexico. Mycologia 93: 528- 540.
Houbraken J, Visagie CM, Meijer M, Frisvad JC, Busby PE, Pitt JI, Seifert KA, Louis-Seize G, Demirel R, Yilmaz N, Jacobs K, Christensen M and Samson RA, 2014. A taxonomic and phylogenetic revision of Penicillium section Aspergilloides. Studies in Mycology 78: 373–451.
Linglai C, You M. and Yang CD, 2000. Detection of mycotoxin patulin in apple juice. Journal of Food and Drug Analysis 8: 85- 96.
Mohammadi H and Banihashemi Z, 2006. Isolation and identification of Penicillium species from soil in Faars Province. P. 453. Proceedings of the 17th Iranian Plant Protection Congress, Karaj, Iran.
Moller EM, Bahnweg G, Sandermann H and Geiger HH, 1992. A simple and efficient protocol for isolation of high molecular weight DNA from filamentous fungi, fruit bodies and infected plant tissues. Nucleic Acids Research 20: 6115- 6116.
OIV, International Organisation of the Vine and Wine, 2012. World statistics. Supplement to the oiv report. Paris, France.
O’Donnell K and Cigelnik E, 1997. Two divergent intragenomic rDNA ITS2 types within a monophyletic lineage of the fungus Fusarium are nonorthologous. Molecular Phylogenetics and Evolution 7:103- 116.
Pitt JI, 1979. The Genus Penicillium and its Teleomorphic States Eupenicillium and Talaromyces. Academic Press, London, UK.
Pourabdollah Sh and Ershad D, 1997. An investigation on mycoflora of peanut seeds in Iran. Iranian Journal of Plant Pathology 33: 64–68.
Rahmani R, Sedaghati E, Khodaygan P, Saberi R and Moradi M, 2012. Prevalence of Aspergillus species in vineyards in West Azarbayjan Province. First international symposium on mycotoxins in nuts and dried fruits. Damghan, Iran.
Raper KB and Thom C, 1949. A manual of the penicillia. Baltimore: The Williams and Wilkins Company.
Roohibakhsh A. and Ershad D, 1997. An investigation on mycoflora of citrus necrotic leaf spots in western part of Mazenderan. Iranian Journal of Plant Pathology 33:34–37.
Sharzaei A and Banihashemi Z, 2001. Identification of Penicillium species in Shiraz area. Rostaniha, Supplement No. 2, P. 20. Proceedings of the Asian International Mycological Congress, Karaj, Iran.
Schutte AL, 1992. An overview of Penicillium (Hyphomycetes) and associated teleomorphs in southern Africa. Bothalia 22: 77- 9.
Shahkeri M and Ershad D, 2000. Pomegranate storage fungi. P. 335. Proceedings of the 14th Iranian Plant Protection Congress, Esfahan, Iran.
Sharma PD and Garg AP, 1979. Phylloplane mycoflora of non-infected and powdery mildew-infected barley. Acta Botanica Indica 7 : 64–71.
Samson RA, Yilmaz N, Houbraken J, Spierenburg H, Seifert KA, Peterson SW, Varga J and Frisvad JC, 2011. Phylogeny and nomenclature of the genus Talaromyces and taxa accommodated in Penicillium subgenus Biverticillium. Studies in Mycology 70: 159- 183.
Seifert KA, Hoekstra ES, Frisvad JC and Louis‐Seize G, 2004. Penicillium cecidicola, a new species on cynipid insect galls on Quercus pacifica in the western United States. Studies in Mycology 50: 517- 523.
Serra R and Peterson SW, 2007. Penicillium astrolabium and Penicillium neocrassum, two new species isolated from grapes and their phylogenetic placement in the P. olsonii and P. brevicompactum clade. Mycologia 99: 78- 87.
Tamura K, Peterson D, Peterson N, Stecher G, Nei M and Kumar S, 2011. MEGA v5: molecular evolutionary genetics analysis using maximum likelihood, evolutionary distance, and maximum parsimony methods. Molecular Biology and Evolution 28: 2731- 2739.
Thom C, 1930. The penicillia. Baltimore: The Williams and Wilkins Company.
Won KK, Hyun KS, Sung KW, Myung SP, Narayan CP and Seung HY, 2007. Six Species of Penicillium Associated with Blue Mold of Grape. Mycobiology 35: 180- 185.
Zakii Z, Ashkan M and Sharafatian D, 1995. Postharvest pathogenic fungi of grapes. P. 236. Proceedings of the 12th Iranian Plant Protection Congress, Karaj, Iran.
Zakii Z and Ershad D. 1986, Storage fungal diseases of apple. P. 61. Proceedings of 8th Iranian Plant Protection Congress, Esfahan, Iran.